Interactive Coloring

drag iconDrag any color from the left toolbar to an area or text in the page. A blue outline will indicate a droppable element.

drag iconOn mobile, wait a tiny bit until you drag the color drop.

CULTURA SI TRADITII ROMANESTI LA FLEURAMOUR(BELGIA)

 

Anul acesta la Fleuramour, Romania a fost reprezentata de Anca Ungureanu si Ella Fodor, master floristi romani, atestati international, sustinute de Institutul Cultural Roman Bruxelles, prin prezenta doamnei director adjunct, Carmen Ducaru. Aflate deja la a treia participare in cadrul acestei expozitii anuale, au incercat si au reusit sa-si depaseasca performantele din anii trecuti si sa aduca in atentia publicului european, cultura si traditiile romanesti. Tema din acest an a festivalului Fleuramour a fost “Cultura”, astfel ca, au considerat ca este un prilej fericit pentru a promova Romania, prin valori culturale si prin traditii.

Au ales sa reprezinte floral, operele lui Constantin Brancusi, sculptor roman cu contributii covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. De la gand pana la fapta a trecut aproape un an, timp in care, cele doua artiste au conceput si realizat pana in cele mai mici detalii design-ul. Au ales sa reprezinte Poarta Sarutului si Masa Tacerii. Usor de spus, greu de realizat la inceput, tocmai pentru ca, si-au dorit sa respecte intrucatva si semnificatiile celor doua opere de arta.

POARTA SARUTULUI este Templul Sarutului, Arcul de Triumf al iubirii, unde baƒrbatul isi gaseste femeia – jumaƒtatea vietii, impreunandu-se pe vecie intr-o uniune. Poarta Sarutului simbolizeaza actul casatoriei ostasului roman si comuniunea sacra dintre barbat si femeie. Intelepciunea artistului merge atat de departe incat, in aceastaƒ uniune a ochilor, el vede contopit totul: universul intreg, paƒmantul – luna – femeia si soarele – cerul –  baƒrbatul.

MASA TACERII, lucrata in calcar, reprezinta masa dinaintea confruntaƒrii pe campul de lupta, la care urmeazaƒ sa participe ostasul roman. Ea semnifica de asemenea, viata spirituala a taranului roman, cele 12 scaune adunate in jurul mesei centrale, simbolizand cei 12 apostoli devotati lui Hristos.

Greu de pus in opera semnificatiile profunde ale celor doua opere brancusiene, dar s-a dovedit, pana la final, ca toate cautarile, eforturile si munca depusa au fost pe masura rezultatului final.

Intr-o prima etapa s-au stabilit materialele pentru realizarea lucrarilor, preponderent naturale, autentice, romanesti: nuiele de salcie, muschi, macese, dupa care s-au ales cu grija florile.

Nu a fost aleasa la intamplare structura masiva din nuiele impletite de salcie. Prin compozitie, cele doua structuri scot in evidenta sobrietatea si simbolistica operelor lui Brancusi. La realizarea lor au participat si mesteri populari maramureseni, care si-au aratat pe deplin maiestria.

Intr-o alta etapa s-au ales plantele si florile, care sa reprezinte cel mai bine esenta simbolurilor brancusiene. Astfel ca, ochii indragostiti, figurati ca douaƒ emisfere, de pe Poarta Sarutului au fost realizati din macese rosii. Acestea exemplifica iubirea, contopirea prin dragoste intre barbat si femeie, intre cer si pamant, intre soare si luna.

Design-ul floral conceput si realizat pentru Masa Tacerii exprima prin culoare, florile folosite si baza verde de muschi natural, o masa a tacerii dinaintea bataliei. Totul exprima si decurge in tacere, cu siluete de flori zvelte inaltate si cu cateva flori mari la baza, pentru a crea un echilibru perfect. Timpul este de asemenea, prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circularaƒ a celor 12 scaune-clepsidre, care il maƒsoaraƒ. Discrete, fara flori, doar impletituri de nuiele si muschi, scaunele completeaza intregul ansamblu, intr-o comuniune aproape perfecta.

Creatoarele acestui design romanesc si-au pus in practica toate tehnicile si cunostintele dobandite, pe parcursul anilor de studiu, in domeniul floristic.

ANCA UNGUREANU(Bucuresti), master florist international, a fost prezenta inca din anul 2015, in cadrul Fleuramour, prin sustinerea propriei demonstratii de arta florala in cadrul evenimentului. A fost o experienta frumoasa, astfel ca in 2016, a fost selectata, alaturi de alti 8 floristi, din 200 de candidati, sa aiba propriul design floral in spatiul destinat European Master Certification, la Fleuramour. Experienta belgiana, a ajutat-o in procesul de perfectionare si relationare cu ceilalti floristi, prin implicarea directa in realizarea pieselor pentru designeri florali, de top mondial, cum ar fi, Tomas De Bruyne.

Specializarea Ancai in domeniul floristic a inceput cu diplome de Decorator Floral si Formator, certificate de Ministerul Educatiei Nationale. Perfectionarea a continuat cu “Professional Dutch Floral Design”, absolvit in 2014 si “Advanced Dutch Flower Design Course”, absolvit in 2015, la Institutul Boerma in Olanda, una din cele mai prestigioase scoli de design floral din Europa.

Procesul de educatie a continuat cu parcurgerea si absolvirea in 2016 a programului European Master Certification(EMC – Belgia), in urma caruia, Anca a obtinut titlul de master florist international.

De asemenea, Anca Ungureanu a participat si la o serie de workshop-uri in Europa, pentru imbunatatirea abilitatilor de florist:

“Three Days Master Creations with Wally Klett”- Certificat  de Boerma Instituut International Floral Design School din Olanda.

“One Day Seasonal Arrangement Course” – Certificat de Boerma Instituut International Floral Design School din Olanda.

“6 Days – 6Stories”“ –  sustinut in iunie 2016 de Gregor Lersch, in Germania

Experienta internationala s-a cladit pas cu pas, prin participarea la diverse evenimente de interes mondial, in domeniu:

Noiembrie 2016 – ” Winter Moments with flowers “(Bruges, Belgia). Impreuna cu Tomas De Bruyne si echipa sa au pus in opera design-ul pentru piesa centrala din cadrul expozitiei. De asemenea, Anca a sustinut si demonstratie pentru publicul prezent la acest eveniment.

Februarie 2017  – “IPM Essen” – cel mai mare targ comercial din lume pentru horticultura, unde a facut parte din echipa care a realizat designul floral pentru Gala Internationala a Horticultorilor.

Mai 2017 – “Hortiflore Expo IPM Shanghai”(editia 19) – cea mai mare expozitie de floricultura si horticultura din Asia, unde a realizat design floral de stand-uri pentru diversi participanti. De asemenea, in aceasta perioada, a predat si cursuri pentru un lant de florarii din Shanghai.

Iunie 2017  –  Al 4-lea Congres international pentru floristi si tendinte 2017 (Frankfurt, Germania). Alaturi de alti 26 de designeri florali au prezentat tendintele in design pentru 2017, pentru Lehner Wholle, producator austriac de lana pentru decoratiuni.

Pentru a veni in sprijinul celor ce-si doresc sa imbratiseze o cariera in domeniul artei florale, in Romania, Anca Ungureanu preda cursul de “Decorator floral”, atestat de Ministerul Educatiei Nationale, in cadrul Universitatii Populare Ioan I. Dalles din Bucuresti. De asemenea, isi pune in practica, cunostintele acumulate si experienta de peste 10 ani, in cadrul evenimentelor private si corporate, pe care le organizeaza, in cadrul propriei sale agentii.

ELLA FODOR(Sighetul Marmatiei), master florist international, a fost prezenta inca din anul 2015, in cadrul Fleuramour, prin sustinerea propriei demonstratii de arta florala in cadrul evenimentului. Aceasta experienta belgiana, a ajutat-o in procesul de perfectionare si relationare cu ceilalti floristi, prin implicarea directa in realizarea design-urilor pentru mai multi artisti floristi, de top mondial, cum ar fi Tomas De Bruyne. Ella a facut parte, inca din 2015, din echipa de organizare a expozitiei Fleuramour, alaturi de Regine Montmans, directorul artistic al Fleuramour. De asemenea, in 2016, a revenit pe scena Fleuramour cu o demonstratie de succes.

Printre specializarile importante ale Ellei in domeniul floristic se numara si parcurgerea si absolvirea in 2016 a programului European Master Certification(EMC – Belgia), in urma caruia, a obtinut titlul de master florist international. Experienta si cunostintele acumulate in anii de studiu le pune in practica zi de zi, prin evenimentele private si corporate de succes, pe care le organizeaza, de peste 15 ani. S-a consacrat printr-un stil de design inspirat de natura si de Maramures, loc pe care ea il considera “acasa”.

Ella a participat activ la evenimente de anvergura, in domeniu floral, la nivel european:

Noiembrie 2015 – ” Winter Moments with flowers “(Bruges, Belgia). A participat in calitate de membru activ al echipei de organizare. De asemenea, Ella a avut si propria demonstratie, in cadrul expozitiei.

Aprilie 2016 –  “Floralien”(Ghent, Belgia). Impreuna cu Tomas De Bruyne si echipa sa au pus in opera design-ul pentru piesa centrala din cadrul expozitiei. Designul a fost votat si ales castigator de catre publicul european prezent si a primit si premiul pentru cel mai bun concept din partea presei, in cadrul evenimentului.

Noiembrie 2016 – ” Winter Moments with flowers “(Bruges, Belgia). A facut parte din echipa lui Tomas De Bruyne si au realizat, iarasi, piesa centrala de design floral, din cadrul expozitiei. De asemenea, Ella a sustinut si demonstratie pentru publicul prezent la acest eveniment.

Cele doua piese de design floral, Poarta Sarutului si Masa Tacerii au fost expuse, pe durata celor patru zile de expozitie(22-25 sept., a.c.) in salonul Leopold Willem, din cadrul sitului Alden Biesen, fosta camera a torturii. Castelul Alden Biesen(Bilzen, Belgia) este un edificiu impresionant, construit in secolul al XVI lea, in provincia Limburg, si gazduieste festivalul, de 22 de ani, incoace.

FLEURAMOUR este cel mai mare festival european al designerilor florali din intreaga lume. “Parada florilor” s-a intins in cele peste 35 de camere, precum si in curtea exterioara a edificiului Alden Biesen. In fiecare an, se bucura de prezenta a peste 100 de designeri floristi si studenti din toate colturile lumii. Expozitia e vizitata anual de peste 15.000 de vizitatori.In fiecare an, situl de patrimoniu, Alden Biesen, este supus unei metamorfozaƒri florale, folosindu-se pentru acest eveniment peste 120.000 de flori.

Experienta Fleuramour e de neuitat, pentru toti cei ce-i calca pragul: designeri floristi, studenti, voluntari, vizitatori. Mai mult decat atat e si o experienta extrem de utila, de incarcare cu energie pozitiva si mai ales, cu informatii noi, cunostinte si tehnici novatoare pentru aceasta industrie.

Pe langa cele peste 100 de creatii florale expuse, apartinand designerilor din lumea intreaga, in cadrul evenimentului, au loc workshop-uri de toate felurile, de la cele pentru copii, pana la cele sustinute de designeri floristi recunoscuti mondial, demonstratii de arta florala pregatite de floristi consacrati, se fac live-uri pentru postrurile radio-tv belgiene, exista magazine unde se comercializeaza flori, plante sau alte materiale folosite in industria de profil. Dintre toate activitatile gazduite, cea mai spectaculoasa e parada palariilor(Hat’s day) care se desfasoara in fiecare an, in prima zi a festivalului.

Pe langa cele doua opere, transpuse in design floral, anul acesta, Anca Ungureanu a sustinut si o demonstratie de arta florala pe esplanada din interiorul castelului in cadrul European Master Certification, program de studiu floristic absolvit. A modelat creatiile florale, intr-o viziune proprie si a recreat pentru publicul european, povesti romanesti. Si pentru ca tabloul sa fie autentic, a purtat un costum popular, romanesc, vechi de peste 100 de ani, pastrat cu sfintenie in patrimoniul familiei sale. Fusul romanesc, ca si componenta a traditiei romanesti, a fost transpus intr-o poveste florala, ce s-a bucurat de o audienta numeroasa, facand deliciul, publicului european prezent. De asemenea, padurile seculare si-au gasit reprezentarea florala potrivita, in cadrul acestei demonstratii.

Participarea la Fleuramour 2017 a insemnat pentru Anca Ungureanu si Ella Fodor, un aspect important in cariera lor, dar si o readucere in prim planul european a valorilor romanesti.

ANCA UNGUREANU – Master florist international – ancaungureanuflorist@gmail.com

ELLA FODOR – Master florist international – ellafodor@gmail.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *